«

Koncovka

Datum: 26.01.2017     Autor: Honza     Kategorie: Hudba


Koncovka patří mezi dřevěné dechové nástroje. Tato dlouhá bezdírková píšťala se řadí mezi nejstarší druhy píšťal na světě. Koncovky se vyráběly z různých stébel, kostí a z nejrůznějších dřevin. Postupem času se stavba koncovky vyvíjela až k dnešní podobě, kdy se na tento nástroj dá zahrát až 15 tónů tzv. lydické stupnice. Nejvíce používaným materiálem na výrobu koncovky je nyní černý bez (nebo bambus). Dříve se jeho měkká dužnina uprostřed vytlačila, nebo se vypálila železnou tyčí. Dnes se nejčastěji vrtá ručním vrtákem - nebozezem.

Přestože nemá koncovka žádné dírky na změnu výšky tónů, lze na ni zahrát tónů několik, to se provádí změnou síly foukání do koncovky (přefukem) a zakrýváním a odkrýváním jejího spodního koncového otvoru ukazováčkem nebo dlaní. Máš-li koncovku v ruce poprvé, zkus si nejprve zapískat našpulenými rty. Pak si píšťalu nasaď ke rtům bočním otvorem směrem k sobě a foukej podobně. Tón jde "zvlnit" - rychlejším nebo pomalejším přivíráním a odkrýváním konce koncovky. Typickým způsobem hry na koncovku je "rozfuk" - foukáme silněji jakoby slabiky ty-ty-ty. Čím delší koncovka je, tím má hlubší (základní) tón.

Moje G-čková cca 43cm dlouhá koncovka (G se udává podle základního tónu) zvládá následující tóny: g1, g2, d3, g3, h3 a se zakrytým spodním otvorem: d2, h2, f3, a3. Nevýhoda chybějících tónů přináší jednu výhodu: na koncovku nejde hrát falešně.

V nejstarších dobách měla koncovka rituální účel, později ji začali používat pastevci na horách a pastvinách a také se začala uplatňovat v lidových písních, zvláště v oblasti středního a východního Slovenska. U nás se rozšířila hlavně na Valašsku. V současnosti je vyhledávaným nástrojem pro muzikoterapii a různé meditace.

Koncovka je výjimečný a přitom jednoduchý hudební nástroj. Zní podobně jako fujara a pravděpodobně je její předchůdkyní.

Koncovku jde koupit za cca 1000,- Kč. Malou koncovku je možné si také vyrobit, pokud se někdy o to pokusím, dám vědět :-).

Zvukové ukázky:

Štítky: hudební nástroje