«

Hrací roury

Datum: 10.02.2018     Autor: Honza     Kategorie: Hudba


Boomwhackers, bobotubes anebo hezky česky hrací roury jsou jednoduchým hudebním nástrojem.

Hrací roury jsou různobarevné plastové trubky, každá barva má jinou délku a tím je naladěna na určitý tón. Na každé rouře je nálepka s jménem tónu i solmizační slabikou. Anglický boomwhackers a český výrobek bobotubes mají odlišně zbarvené trubky - tóny. To je zapotřebí mít na paměti, pokud chceme hrát podle barevných not. Bobotubes v současné době nabízí hrací roury laděné do stupnice C dur (obsahuje tóny C, D, E, F, G, A, H, C), dále 5 basových dlouhých rour (C, D, F, G, A). Boomwhackers nabízí sadu 8 hracích rour laděných v C dur, navíc také půltóny (C#, D#, F#, G#, B), dále 7 basových rour (C, D, E, F, G, A, H) a také oktavátor - víčko, které po nasazení na jednu stranu kterékoliv hrací roury sníží její tón o oktávu.

Hrací roury mohou být poskládány do tvaru xylofonu a pak na ně hraje jeden člověk gumovou paličkou. Zábavnější je však hra jednotlivými rourami, kdy se rozdají po 1-2 každému hráči. Vytvoření hudebního kusu pak vyžaduje souhru a spolupráci všech hráčů. A jak se hraje? Hrací rouru uchopíme jednou rukou kousek od jejího konce a druhou polovinou nebo koncem s ní o cokoliv udeříme (např. do dlaně, stehen, ramene). Můžeme rychle kmitat mezi rukou a nohou anebo chytit rouru uprostřed a udeřit s ní o vhodnou podložku celou plochou. Hracími rourami můžeme také udeřit o sobe, vznikne pak souzvuk dvou nebo více tónů. Fantazii se prostě meze nekladou.

Hrací roury mají průměr cca 4.5 cm, výška cca 30 - 60 cm, basové jsou delší. Cena základní sestavy 8 tónů se pohybuje kolem 500,- Kč.

Pro hraní s dětmi jsem vytvořil barevné kartičky not a základních akordů (barevně odpovídá boomwhackers), jsou k dispozici ke stažení.

Štítky: hudební nástroje